Desery z dodatkiem cytrusów lubimy głównie za to, że bardzo mocno kojarzą nam się z latem. Są lekkie, orzeźwiające i pachną świeżością.

Pomarańczowe lub, zamiennie, cytrynowe, ciasto z gotowanych owoców to propozycja od Rozkosznego, który jest ostatnio wirtuozem kulinarnych przebojów. W tym przepisie możesz wykorzystać pomarańcze lub cytryny , poza owocami nic więcej nie trzeba w  recepturze zmieniać.

Gotowi na cytrusową fantazję?

Przepis na puszyste ciasto z gotowanych cytrusów z migdałowym akcentem

Potrzebne składniki: 

2 duże lub 3 mniejsze pomarańcze / lub  cytryny z niepryskaną i niewoskowaną skórką
6 dużych jajek
230 g mielonych migdałów, można użyć mąki migdałowej, ale my mielimy płatki, zapach i smak migdałów jest wtedy bardziej intensywny
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier pomarańczowy:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka pomarańczowa lub płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie 

  • Pomarańcze lub cytryny  umyj i gotuj całe wraz ze skórką przez ok 2h. Wystudź i zblenduj na puree. Tę czynność najlepiej wykonać dzień wcześniej.
  • Jajka ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodaj zmielone migdały, proszek do pieczenia i przygotowaną wcześniej cytrusową pulpę. Wymieszaj.
  • Przełóż do tortownicy 23-24 cm  i piecz przez ok. 50  minut w temperaturze 190 stopni.
  • Sok z pomarańczy podgrzej. Zrób lukier, dodawając sok stopniowo do cukru pudru. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto i rozprowadź po całej powierzchni. Możesz posypać skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.

Sposoby podania 

Jeśli lubisz słodkie desery możesz ciacho serwować z bitą śmietaną.

ps. Jeśli zdecydujesz się na ciasto w wersji cytrynowej , koniecznie użyj odmiany cytryny Sfusato, która pozbawiona jest typowej dla cytryn goryczki w albedo. Te cytryny mają słodkawy miąższ a ich skórka pachnie obłędnie.  

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart