Pomarańczowe lub, zamiennie, cytrynowe, ciasto z gotowanych owoców to propozycja od Rozkosznego, który jest ostatnio wirtuozem kulinarnych przebojów. W tym przepisie możesz wykorzystać pomarańcze lub cytryny , poza owocami nic więcej nie trzeba w recepturze zmieniać.
Gotowi na cytrusową fantazję?
Przepis na puszyste ciasto z gotowanych cytrusów z migdałowym akcentem
Potrzebne składniki:
2 duże lub 3 mniejsze pomarańcze / lub cytryny z niepryskaną i niewoskowaną skórką
6 dużych jajek
230 g mielonych migdałów, można użyć mąki migdałowej, ale my mielimy płatki, zapach i smak migdałów jest wtedy bardziej intensywny
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier pomarańczowy:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka pomarańczowa lub płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie
- Pomarańcze lub cytryny umyj i gotuj całe wraz ze skórką przez ok 2h. Wystudź i zblenduj na puree. Tę czynność najlepiej wykonać dzień wcześniej.
- Jajka ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodaj zmielone migdały, proszek do pieczenia i przygotowaną wcześniej cytrusową pulpę. Wymieszaj.
- Przełóż do tortownicy 23-24 cm i piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni.
- Sok z pomarańczy podgrzej. Zrób lukier, dodawając sok stopniowo do cukru pudru. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto i rozprowadź po całej powierzchni. Możesz posypać skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
Sposoby podania
Jeśli lubisz słodkie desery możesz ciacho serwować z bitą śmietaną.
ps. Jeśli zdecydujesz się na ciasto w wersji cytrynowej , koniecznie użyj odmiany cytryny Sfusato, która pozbawiona jest typowej dla cytryn goryczki w albedo. Te cytryny mają słodkawy miąższ a ich skórka pachnie obłędnie.