Mamy  dziś dla Ciebie przepis na kolejny smakołyk z dodatkiem naszych pysznych czerwonych pomarańczy.

Galette pochodzi z Francji, gdzie jadana jest zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Przypomina naszą kruchą tartę, różnicę stanowi sposób wykończenia: tarta ma zazwyczaj na wierzchu kratkę z ciasta. Galete natomiast na środku ma “okienko” a dookoła warstwę ciasta. W naszym przepisie część mąki pszennej zastąpiliśmy gryczaną, a część masła- kaczym tłuszczem. Dzięki czemu ciasto po upieczeniu jest jeszcze bardziej kruche.  

Przepis na galette z migdałowym frangipane i czerwonymi pomarańczami

Rola migdałowego nadzienia w deserze jest nie do przecenienia i nie warto z niego rezygnować. Daje ono nie tylko smak, ale też wchłania nadmiar soku z pomarańczy dzięki temu ciasto nie będzie namiękać i pozostanie kruche.

Składniki na ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej  ( u nas typ 00) i 50 g mąki gryczanej
  • 170 g zimnego masła ( lub 120 g masła i 50 g kaczego smalcu)
  • 1 łyżka cuku
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść lub wymieszać mieszadłem miksera (hakiem) do uzyskania plastycznej masy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

 
Składniki migdałowego frangipane 
 
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 jajo
  • 60 g mielonych migdałów
  • mała szczypta soli
  • skórka z pomarańczy
  • 2 średniej wielkości pomarańcze obrane ze skórek  pokrojone w 7 mm plastry
  • dodatkowe jajko do posmarowania ciasta

masło ucieramy z cukrem i skórką pomarańczową, dodajemy jajko i mąkę, migdały i na końcu sól. Ucieramy na gładką masę.

bruschetta

Złożenie i pieczenie : 

Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia tak aby otrzymać koło nieco większe od naszej formy do tart. Zostawiamy ok 2 cm “marginesu”. Delikatnie przekładamy ciasto razem z papierem do formy. Na ciasto rozkładamy masę, i pokrojone w plastry pomarańcze. Zawijamy zewnętrzne brzegi do środka tak, żeby powstało okrągłe “okienko”. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. 

Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. 

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart