W Polsce “mimozami jesień się zaczyna” ale we Włoszech to zdecydowanie oznaka wiosny. We Włoszech Dzień Kobiet ma kolor żółty i pachnie mimozą.
Ciekawe, moim zdaniem, jest to, że to same kobiety wybrały tę roślinę na symbol swojego święta, kiedy w latach czterdziestych ubiegłego wieku walczyły o swoje prawa. Mimoza doskonale oddaje kobiecą naturę- uważały. Wydaje się być krucha i delikatna, a jest silna i wytrzymała.
Niektórzy, co bardziej złośliwi twierdzą, że była tania i łatwo dostępna, a do tego rzucała się w oczy a ówczesne aktywistki nie były zamożne 😉
Tak, czy inaczej, rokrocznie ósmego marca włoscy kwiaciarze sprzedają takich mimozowych bukiecików miliony.
Oprócz tego powszechny we włoskich domach, jadany z okazji Dnia Kobiet ,jest deser zwany Torta Mimoza. Pokruszone kawałki biszkopta ułożone na jego wierzchu przypominają te drobne kwiatki.
I właśnie dziś chcemy Cię zachęcić do przygotowania tego słodkiego wypieku, który choć jest czasochłonny, nie należy wbrew pozorom do zbyt trudnych i wymagających.
Krótka historia torta mimosa
W latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, w niewielkim miasteczku-Rieti w Lacjum, Adelmo Renzi podawał ten torcik gościom restauracji, w której pracował jako Szef Kuchni.
Kiedy w roku 1962 na konkursie cukierniczym w San Remo zajął pierwsze miejsce, podając go Jury- Torta Mimosa stała się sławna w całych Włoszech.
Przepisów na ten pyszny deser jest wiele a to dlatego, że Pan Renzi ponoć nigdy nie udostępnił oryginalnej receptury. W naszej kuchni sprawdziliśmy przepis od Soni Peronaci, której blog od dawna nas inspiruje i jest źródłem wielu ciekawych przepisów.
Przepis na Torta Mimosa
Do przygotowania biszkoptu (tortownica 23 cm)
- 2 jaja średniej wielkości
- 4 żółtka
- 100g cukru
- 90 mąki 00
- 29 mąki ziemniaczanej
- 20 g miodu
Do kompletnego tortu Mimosa potrzebujesz dwa takie biszkopty, więc musisz mieć podwójną ilość składników .
Do przygotowania kremu
- 450 ml mleko 3,2%
- 150 g śmietanka płynna słodka 30%
- 160 g cukru
- 8 żółtek
- 60 g skrobi (nie mąki) kukurydzianej
- 1 laska wanilii
Do przygotowania syropu
- 150 ml wody
- 100g cukru
- 60-80 ml likieru Grand Marnier (można zastąpić limoncello lub sokiem z cytryny)
Do bitej śmietany
- 300 ml słodkiej śmietanki dobrze schłodzonej
- 30 g dobrego cukru
Przygotowanie biszkoptów
Umieść dwa ogrzane do temperatury pokojowej jajka i cztery żółtka w misie miksera z cukrem i zacznij ubijać na średnich obrotach ok 10 minut pod koniec dodając miód. Kiedy miód i kogel mogel się połączą dodaj obie mąki. Delikatnie wymieszaj do połączenia. Przelej do wyłożonej papierem tortownicy 23 cm. Piecz ok 20 minut w temperaturze 170 stopni góra dół.
Tak samo przygotować drugi biszkopt. Oba biszkopty odstaw do ostygnięcia.
Ostrym nożem usuń ciemniejszą zewnętrzną stronę biszkoptów. każdy biszkopt przekroić tak, aby z jednego powstały dwa krążki. W sumie powinieneś otrzymać cztery krążki biszkoptów.
Weź jeden z czterech krążków i pokrój go w plastry, następnie w paski o boku pół centymetra a na koniec w kostki, które będą potrzebne do posypania ciasta.
Zdęcie pochodzi z serwisu : https://www.soniaperonaci.it/
Przygotowanie kremu
Do rondelka wlej mleko odlewając uprzednio ok 1/4 szklanki. Dodaj śmietankę oraz ziarenka z wanilii i cukier. Zacznij podgrzewać ale tak, żeby mleko się nie zagotowało. Żółtka ubij trzepaczką. Do zimnego mleka odlanego uprzednio dodaj skrobię, dobrze wymieszaj i tę mieszankę dodaj do żółtek. Powstałą masę dodawaj delikatnie do mleka. Teraz, dość często mieszając musisz poczekać, aż z masy powstanie budyń . Zdejmij budyń z kuchenki, przełóż do zimnej miski, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Folia musi dotykać masy na całej powierzchni, wtedy nie powstanie kożuch.
Zdęcie pochodzi z serwisu : https://www.soniaperonaci.it/
Przygotowanie syropu do nasączenia tortu
Wodę, likier i cukier wlej do małego rondelka, zagotuj. Zmniejsz temperaturę i mieszając poczekaj aż cały cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Wykończenie kremu
Ubić śmietankę z cukrem. Krem przełożyć do miski wymieszać mikserem na małych obrotach a następnie dodaj 1/3 części ubitej śmietany. Energicznie wymieszaj, żeby całość kremu zrobiła się bardziej “miękka” . Dodaj kolejne 1/3 bitej śmietany i , tym razem już delikatniej znów wymieszaj. Następnie dodaj ostatnią część bitej śmietany. Wymieszaj, masa powinna być gładka bez grudek. W razie gdyby powstały Ci grudki, można krem uratować przecierając go przez sito.
Montaż
Twój tort będzie naprawdę wysoki i wykwintny, wybierz więc dużą paterę. Umieść na niej pierwszy krążek biszkoptu. Nasącz 1/3 ilości syropu. i posmaruj warstwą kremu.
Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i rozsmaruj kolejną warstwę kremu. I teraz trzeci, ostatni już blat. Po nasączeniu syropem wyłóż pozostała część kremu, Wyrównaj i posmaruj kremem również boki tortu. Teraz pokruszonymi kawałeczkami czwartego blatu biszkoptowego przykryj powierzchnię ciasta. Gotowe odstaw do lodówki lub w chłodne miejsce na 2-3 godziny. PO tym czasie Twój tort Mimosa jest gotowy. Bon Appetito.
Zdęcie pochodzi z serwisu : https://www.soniaperonaci.it/
Nie tylko tort i kwiat
Co niektórzy doskonale znają zapewne również drink zwany “Mimozą“. Aby się nim uraczyć, wystarczy wymieszać 1:1 prosecco i sok pomarańczowy i udekorować plasterkiem pomarańczy. A tak przy okazji….. podobno ten drink powstał w myśl zasady: “potrzeba matką wynalazku” , a mianowicie pierwotnie był przyrządzany po to, żeby zakamuflować na przyjęciach kiepską jakość serwowanego szampana.
A w ofercie naszego sklepu znajdziesz świetne, czekoladowe drażetki od Mucci wypełnione oryginalnym, włoskim limoncello, które mogą być świetnym prezentem na Dzień Kobiet. Podaruj je Włoszce albo fance Włoch a zobaczysz, jak zareaguje:)