Co tam włoskie trufle, kiedy mamy nasze kurki 🙂 Kto ich nie kocha. Cieniem wprawdzie kładzie się na nich obowiązek dokładnego wyczyszczenia co niejednego kucharza zniechęca. Internety podają więc różne sposoby na bezstresowe czyszczenie. My tez mamy własne (no dobra, ściągnięte, ale sprawdzone) na ten niezbyt przyjemny etap przetwarzania tych cudownych grzybków. A dziś chcemy Wam przedstawić danie wydawać by się mogło klasyczne i proste ale jakże wykwintne i wyjątkowe, bo sezonowe. Autorką przepisu jest Małgosia z bloga Smaki Alzacji. Zróbcie sobie z nami
Makaron z kurkami, gorgonzolą i solą truflową.
Na solidną porcję dla dwóch osób potrzebujemy:
- 250 g (pół opakowania) makaronu garganelli
- 200 g kurek
- 330 g śmietany kremówki
- 50-100 g sera gorgonzola ( można pominąć jeśli nie przepadasz za serkiem-śmierdzielkiem)
- 1 cebula
- sól truflowa
- sól, pieprz, świeże zioła – tymianek, szałwia.
Etap pierwszy: czyszczenie kurek.
Próbowaliśmy kilka metod czyszczenia, również tej z mąką, ale najlepiej wychodzi nam płukanie w gorącej wodzie z solą. Posypujemy grzyby solą i zalewamy goracą wodą. Delikatnie mieszamy łyżką i odławiamy kurki łyżką cedzakową. Czynność powtarzamy trzykrotnie.

Etap drugi: gotowanie makaronu i sosu.
Makaron ugotuj w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż do zeszklenia na patelni. Gdy cebulka będzie gotowa, dodaj kurki i przesmaż. Po kilku minutach dodaj śmietankę i pokruszony ser gorgonzola, pozostaw na patelni, aby sos się trochę zredukował. Następnie wrzuć świeże zioła. Ugotowany makaron można dodać od razu do sosu i całość wymieszać, lub makaron rozłożyć na talerzach i polać sosem. Wierzch dania posyp świeżym tymiankiem i solą truflową. Buon Appetito 🙂