Jeśli gotowanie  jest dla Ciebie czymś więcej, niż tylko obowiązkowym dostarczaniem pożywienia do organizmu, pewnie znana Ci jest suszona ikra z cefala zwana bottargą. Najbardziej znana w postaci ususzonych kawałków lub drobno utarta. Mówi się, że oryginalna bottarga to ta z cefala (wł.: muggine), ale niektóre sklepy oferują też bottargę z innych ryb. Ta z cefala wyróżnia się piękną bursztynową barwą i najlepszym smakiem.

Mamy dziś dla Was kilka propozycji dań z bottargą. Te dania zaskoczą nie tylko Was. Jeśli chcecie żeby Wasi goście długo pamiętali wizytę u  Was, przygotujcie im którąś z poniższych propozycji. Gwarantujemy, że będzie to strzał w dziesiątkę. Dodatkowo, co dla niektórych jest kluczowe, dania te przyrządzisz szybko i bez bałaganu. Gotowi? To lecimy.

Ricotta z bottargą

Porcję ok 200 g serka ricotta wymieszaj z 20 g bottargi. Proporcje sera i bottargi są tak naprawdę dowolne bo zależą od tego, czy lubisz smak bardziej, czy mniej intensywny. Możesz więc zacząć przygotowanie tej przystawki dodając bottargę do połowy ilości serka i co jakiś czas próbując, dodawać ikrę aż do uzyskania “swojego” smaku. Na koniec dodaj 2 łyżki brandy. Podawaj na krakersach lub kruchym chlebku typu pane carasau.

Grzanki z jajecznicą i bottargą.

Doskonałe na śniadanie. Jajecznicę rozłóż na świeżo upieczonej grzance, posyp tartą bottargą.

Spaghetti z bottargą.

Do tego dania wybierz czarne spaghetti z dodatkiem atramentu kałamarnicy. Makaron będzie miał lekko morski smak i piękną czarną barwę, co jeszcze bardziej podniesie atrakcyjność dania. Przepis na 4 średniej wielkości porcje.

500 g spaghetti ( najlepiej nero di sepia)
2-3 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku
kilkanaście pomidorków koktajlowych
garść posiekanej natki pietruszki
1 suszona papryczka chili
20 g  tartej bottargi
Sól

Na patelnię wylej oliwę, dodaj czosnek i odczekaj aż będzie zrumieniony na złoty kolor. Dodać przekrojone na połówki pomidorki i posiekaną drobno papryczkę. Dodaj ugotowany makaron podlewając sos 1/2 szklanki wody, jeśli makaron będzie się wydawał zbyt “suchy”. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, wymieszaj i rozłóż na talerze. Każdą porcję posyp bottargą i podawaj.

Fettuccine z kremem szparagowym i bottargą.

Ten przepis to nasz ulubieniec, choć korzystamy z niego wyłącznie w sezonie szparagowym. My do tego dania używamy cytrynowego makaronu, który dodaje lubianego przez nas cytrusowego posmaku, ale każdy inny też będzie świetny. Na danie dla 4 osób potrzebujemy:

400 g makaronu fettuccine
300 g szparagów zielonych ( jeśli macie możliwość to dzikich)
40 g bottargi
80 g startego sera Grana Padano(lub innego, który lubicie)
1 cytryna
Sól, pieprz.

Szparagi myjemy, suszymy i krótko gotujemy w wodzie z solą i cukrem. Pół szklanki wody z gotowania szparagów wlewamy do kielicha  blendera, dodajemy pokrojone szparagi i ser. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Makron gotujemy al’dente. Odcedzamy, dodajemy bottargę , i trochę pieprzu. Jeśli makaron wydaje się być zbyt suchy, można dodać nieco wody z gotowania makaronu. Na talerzu układamy krem szparagowy a na to pastę z bottargą. Uwagi: 1. Jeśli chcesz żeby krem miał ładną, zieloną barwę, dodaj zielonego groszku zamiast części szparagów (byleby nie z puszki0;) 2. Dodawaj bottargę stopniowo kosztując co jakiś czas, , ma ona intensywny smak,  łatwo jest przesadzić, wtedy danie wyda się zbyt słone.

Tagliatelle z bottargą i krewetkami.

Do przygotowania dania dla dwóch osób potrzebujemy :

200 g makaronu tagliatelle.
150 g oczyszczonych krewetek
10 g bottargi
kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych (możesz użyć tych, jeśli akurat nie ma sezonu na świeże warzywa)
1 łyżka tartej bułki
oliwa z oliwek, 2 -3 ząbki czosnku i 1 mała papryczka chilii
natka pietruszki

Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć obrany czosnek , kiedy zrumieni się na złoto, wyjmij i dodaj pokrojoną drobno papryczkę, pozbawiając jej uprzednio pestek. Wrzuć krewetki i podsmaż je kilka minut (8-10) pod koniec smażenia dodając pomidorki koktajlowe. Przypraw solą (delikatnie) i pieprzem. Na drugiej patelni podpraż tartą bułkę, kiedy się ładnie zrumieni dodaj do niej bottargę i wymieszaj. Odstaw. Makaron ugotuj al’dente i dodaj go do sosu krewetkowego. Wymieszaj  a następnie dodaj natkę pietruszki i bottargę z bułką. Wszystko razem wymieszaj i od razu podawaj.

Na koniec jeszcze ważna uwaga!

Bottarga jest dość słona, dlatego kiedy szykujecie dania z jej dodatkiem, używajcie soli ostrożniem najlepiej dosalając na końcu, jeśli będzie potrzeba.

Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadną Wam do gustu,

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart
Delikatesy włoskie
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.