Jeśli gotowanie jest dla Ciebie czymś więcej, niż tylko obowiązkowym dostarczaniem pożywienia do organizmu, pewnie znana Ci jest suszona ikra z cefala zwana bottargą. Najbardziej znana w postaci ususzonych kawałków lub drobno utarta. Mówi się, że oryginalna bottarga to ta z cefala (wł.: muggine), ale niektóre sklepy oferują też bottargę z innych ryb. Ta z cefala wyróżnia się piękną bursztynową barwą i najlepszym smakiem.
Mamy dziś dla Was kilka propozycji dań z bottargą. Te dania zaskoczą nie tylko Was. Jeśli chcecie żeby Wasi goście długo pamiętali wizytę u Was, przygotujcie im którąś z poniższych propozycji. Gwarantujemy, że będzie to strzał w dziesiątkę. Dodatkowo, co dla niektórych jest kluczowe, dania te przyrządzisz szybko i bez bałaganu. Gotowi? To lecimy.
Ricotta z bottargą
Porcję ok 200 g serka ricotta wymieszaj z 20 g bottargi. Proporcje sera i bottargi są tak naprawdę dowolne bo zależą od tego, czy lubisz smak bardziej, czy mniej intensywny. Możesz więc zacząć przygotowanie tej przystawki dodając bottargę do połowy ilości serka i co jakiś czas próbując, dodawać ikrę aż do uzyskania “swojego” smaku. Na koniec dodaj 2 łyżki brandy. Podawaj na krakersach lub kruchym chlebku typu pane carasau.
Grzanki z jajecznicą i bottargą.
Doskonałe na śniadanie. Jajecznicę rozłóż na świeżo upieczonej grzance, posyp tartą bottargą.
Spaghetti z bottargą.
Do tego dania wybierz czarne spaghetti z dodatkiem atramentu kałamarnicy. Makaron będzie miał lekko morski smak i piękną czarną barwę, co jeszcze bardziej podniesie atrakcyjność dania. Przepis na 4 średniej wielkości porcje.
500 g spaghetti ( najlepiej nero di sepia)
2-3 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku
kilkanaście pomidorków koktajlowych
garść posiekanej natki pietruszki
1 suszona papryczka chili
20 g tartej bottargi
Sól
Na patelnię wylej oliwę, dodaj czosnek i odczekaj aż będzie zrumieniony na złoty kolor. Dodać przekrojone na połówki pomidorki i posiekaną drobno papryczkę. Dodaj ugotowany makaron podlewając sos 1/2 szklanki wody, jeśli makaron będzie się wydawał zbyt “suchy”. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, wymieszaj i rozłóż na talerze. Każdą porcję posyp bottargą i podawaj.
Fettuccine z kremem szparagowym i bottargą.
Ten przepis to nasz ulubieniec, choć korzystamy z niego wyłącznie w sezonie szparagowym. My do tego dania używamy cytrynowego makaronu, który dodaje lubianego przez nas cytrusowego posmaku, ale każdy inny też będzie świetny. Na danie dla 4 osób potrzebujemy:
400 g makaronu fettuccine
300 g szparagów zielonych ( jeśli macie możliwość to dzikich)
40 g bottargi
80 g startego sera Grana Padano(lub innego, który lubicie)
1 cytryna
Sól, pieprz.
Szparagi myjemy, suszymy i krótko gotujemy w wodzie z solą i cukrem. Pół szklanki wody z gotowania szparagów wlewamy do kielicha blendera, dodajemy pokrojone szparagi i ser. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Makron gotujemy al’dente. Odcedzamy, dodajemy bottargę , i trochę pieprzu. Jeśli makaron wydaje się być zbyt suchy, można dodać nieco wody z gotowania makaronu. Na talerzu układamy krem szparagowy a na to pastę z bottargą. Uwagi: 1. Jeśli chcesz żeby krem miał ładną, zieloną barwę, dodaj zielonego groszku zamiast części szparagów (byleby nie z puszki0;) 2. Dodawaj bottargę stopniowo kosztując co jakiś czas, , ma ona intensywny smak, łatwo jest przesadzić, wtedy danie wyda się zbyt słone.
Tagliatelle z bottargą i krewetkami.
Do przygotowania dania dla dwóch osób potrzebujemy :
200 g makaronu tagliatelle.
150 g oczyszczonych krewetek
10 g bottargi
kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych (możesz użyć tych, jeśli akurat nie ma sezonu na świeże warzywa)
1 łyżka tartej bułki
oliwa z oliwek, 2 -3 ząbki czosnku i 1 mała papryczka chilii
natka pietruszki
Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć obrany czosnek , kiedy zrumieni się na złoto, wyjmij i dodaj pokrojoną drobno papryczkę, pozbawiając jej uprzednio pestek. Wrzuć krewetki i podsmaż je kilka minut (8-10) pod koniec smażenia dodając pomidorki koktajlowe. Przypraw solą (delikatnie) i pieprzem. Na drugiej patelni podpraż tartą bułkę, kiedy się ładnie zrumieni dodaj do niej bottargę i wymieszaj. Odstaw. Makaron ugotuj al’dente i dodaj go do sosu krewetkowego. Wymieszaj a następnie dodaj natkę pietruszki i bottargę z bułką. Wszystko razem wymieszaj i od razu podawaj.
Na koniec jeszcze ważna uwaga!
Bottarga jest dość słona, dlatego kiedy szykujecie dania z jej dodatkiem, używajcie soli ostrożniem najlepiej dosalając na końcu, jeśli będzie potrzeba.
Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadną Wam do gustu,