Bardzo wykwintna przystawka, która może być też daniem na kolację. Jeśli nie jesz mięsa, z powodzeniem możesz zastąpić wołowinę, pieczonym burakiem a masło – oliwą. Parmezan dodaje zdecydowanie smaku, ale naszym zdaniem, lepiej z niego zrezygnować, niż zastępować go wegańskim substytutem.
Carpaccio z truflami
Składniki:
- 150g cienko krojonej polędwicy wołowej
- 1 nieduża trufla
- łyżeczka masła truflowego
- oliwa z oliwek
- łyżeczka kaparów
- parmezan
- rucola
- liście buraka baby
- sól morska
- pieprz
Rozgrzej patelnię, przesmaruj ją masłem truflowym, wrzuć pokrojoną na plasterki trufle i wyłącz ogień. Trufla odda swój aromat pod wpływem temperatury z patelni a Ty w tym czasie rozłóż na talerzu rucolę, następnie połóż plastry wołowiny, posyp kaparami, polej plastrami trufli i skrop dobrej jakości oliwą. Na koniec rzuć odrobiną liści buraka i świeżo krojonym parmezanem.