Czarna perła, diament do gotowania, klejnot biednych ziem… trufle przez wieki otrzymywały wiele nazw, a to za sprawą unikatowych właściwości. Te niepozorne grzyby zawojowały podniebieniami wielu smakoszy na całym świecie, od europejskich i azjatyckich państw, po najdalsze rejony amerykańskie. Czy wiesz, że spośród około 30 rodzajów trufli tylko ich garstka jest jadalna? Trufla czarna, biała, letnia… czym się różnią i które są najsmaczniejsze?

Rodzaje trufli – co warto o nich wiedzieć?

Trufle to grzyby jedyne w swoim rodzaju. Truflarze mówią, że albo je pokochasz, albo znienawidzisz. Ich smak jest opisywany jako piżmowy, ziemisty, korzenny lub czosnkowy, zależnie od gatunku. Ten legendarny afrodyzjak podbijał serca królów, cesarzy i dostojników, natomiast był zakazany w kręgach mnichów, gdyż obawiano się, że po skosztowaniu trufli zapomną o swoim powołaniu. Obecnie każdy z nas może posmakować tego luksusowego przysmaku. Które są najsmaczniejsze?

  • Trufla biała – zwana królową trufli, jest najbardziej ceniona i pożądana ze wszystkich odmian. Ma żółtawą skórkę, słodki czosnkowy zapach i smak, a jej jasny miąższ przecinają białe żyłki. Dorodna biała trufla może ważyć nawet ponad kilogram! Ta perełka wśród grzybów rośnie sporadycznie i nie da się jej uprawiać. Poza włoskimi rejonami występuje tylko w Istrii. W 2010 roku 1,3kg trufla biała została sprzedana na aukcji w Nowym Jorku za 400 000 dolarów.
  • Trufla czarna – brązowoczarna o szorstkiej strukturze i jasnym miąższu wyróżnia się ostrym owocowym aromatem. Wiele osób porównuje smak trufli czarnej do czekolady i ziemi. Może być uprawiana i występuje w kilku odmianach gładkiej, zimowej i bagnoli. Ta pierwsza zapachem przypomina truflę białą, zimowa pachnie gałką muszkatołową, a bagnoli migdałami. Ogromną popularnością cieszy się krem z czarnych trufli, który my również mamy w ofercie. Nasz Poddi Tartufi – krem z czarnych trufli składa się w 99% tych pysznych grzybów. 
  • Trufla letnia – podobna do czarnej, ale z brązowymi brodawkami, a nie jasnymi, ma lekko orzechowy lub borowikowy smak. Nasze Poddi Tartufi – trufle czarne letnie w kawałkach wyróżnia piękny korzenny zapach, czyli jedna z największych zalet letnich trufli. 
Rodzaje trufli

Trufle włoskie – jak je wykorzystać w kuchni?

Trufle mają nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale też mnóstwo cennych właściwości. Bogate w kwasy omega-3, białko oraz witaminę D, zawierają wiele witamin i minerałów, w tym: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan i krzem. Wzmacniają układ odpornościowy, wykazują przy tym działanie antywirusowe i antybakteryjne. Co istotne, trufle zapobiegają rozwojowi wolnych rodników, ograniczając przy tym ryzyko zachorowań na nowotwory.  

Trufle czarne i letnie idealnie nadają się do przygotowywania rozmaitych potraw. Możesz je łączyć z mięsem, w tym z kurczakiem, dziczyzną i wieprzowiną. Stanowią doskonały farsz do pieczeni. Ponadto trufle warto komponować z makaronami, owocami morza oraz ryżem i jajkami. Smaczny omlet z truflami i boczkiem, kotleciki w sosie truflowym czy też serowy makaron z czarnymi truflami to niejedyne kulinarne propozycje, które warto wypróbować w praktyce.

Trufle są również smacznym dodatkiem do dań kalafiorowych, tostów, a nawet owocowych sałatek. Łatwo więc zauważyć, że bywają uzupełnieniem potraw, jak i głównym akcentem dania. Zachęcamy więc do zapoznania się z ofertą naszego sklepu, w którym zamówisz trufle w całości, kawałkach lub w postaci kremu. Zwłaszcza, że oferujemy produkty w bardzo atrakcyjnych cenach! 

Ile kosztują trufle?

Czy trufle są drogie? Są traktowane jak towar ekskluzywny, więc powszechna opinia o nich jest taka, że kosztują dużo. Jeśli spojrzeć na ceny białych trufli na znanych aukcjach to w zasadzie od razu można stracić na nie ochotę. Ale czarne letnie trufle (Tuber Eastivum) są we Włoszech bardzo powszechne i można je kupić już w cenie ok 50EUR za 100g. A jeśli chcecie sobie ugotować klasyczne danie z truflą, czyli makaron, to dla 3-4 osób jeden grzybek o wadze 30-40 g spokojnie wystarczy, żeby w  pełni delektować się jego smakiem. 

 

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.

Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Your Cart
Delikatesy włoskie
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.