Odmian octu jest wiele – winny, spirytusowy, jabłkowy… Jednak nie każdy zna jeszcze niesamowite właściwości octu balsamicznego. Ten składnik nazywany „czarnym złotem”, był ceniony już za czasów Juliusza Cezara. Od lat stosowany we włoskiej kuchni, ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i jedyny w swoim rodzaju aromat. Jak możesz wykorzystać ocet balsamiczny do swoich potraw?
Ocet balsamiczny – co to jest? Poznaj jego zdrowotne właściwości
Królestwem octu balsamicznego jest Modena. Najlepszy ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego. Dojrzewa on długo w drewnianych beczkach, a do wyprodukowania 1 litru potrzeba aż prawie 150 winogron.
Jego historia jest długa, a ogromną popularnością cieszył się już w XIV wieku. Był stosowany jako środek leczniczy – na praktycznie każdą dolegliwość. Ból głowy, wrzody żołądka, nadżerki – na te i inne schorzenia panaceum był właśnie włoski ocet balsamiczny. Równie ceniony był za właściwości oczyszczające, gdyż neutralizował toksyny i poprawiał florę bakteryjną jelit. Co ciekawe, był uznawany za jedną z najlepszych odtrutek na dżumę.
Obecnie lecznicze właściwości octu balsamicznego są znane prawie na całym świecie. Ten produkt redukuje ryzyko miażdżycy, poprawia układ krążenia oraz zwalcza zły cholesterol. To wszystko za sprawą ogromu minerałów, które się w nim znajdują. Jest to przede wszystkim potas, sód, magnez, wapń i fosfor.
Włoski ocet balsamiczny działa nawet na spalanie tkanki tłuszczowej. Kwas octowy, który się w nim znajduje, przyśpiesza wytwarzanie enzymów, spalających tłuszcz. Poza tym zawiera bardzo mało kalorii. Na 100 g jest ich tylko około 90. Dlatego polecany jest również dla osób, stosujących diety i pilnujących kilogramów.

Włoski ocet balsamiczny, czyli raj dla podniebienia
Ocet balsamiczny nie jest produktem do gotowania. Temperatura negatywnie działa na jego smak i aromat. Dlatego jest przeznaczony głównie do skraplania potraw. Kilka kropli wystarczy, by wzbogacić przygotowywane jedzenie. Trzeba jednak uważać z ilością włoskiego octu balsamicznego – zbyt duża ilość może zdominować potrawy.
Tradycja mówi, że powinien być on ostatnim składnikiem, zwieńczającym danie. Wyjątkiem mogą być warzywne sałatki. W tym przypadku ocet balsamiczny wlewa się przed oliwą. Ten produkt świetnie komponuje się z:
- truskawkami i innymi słodkimi owocami,
- lodami,
- makaronem,
- ryżem,
- sałatkami owocowymi,
- sałatkami warzywnymi,
- surowymi mięsami np. tatarem,
- gotowanymi mięsami,
- grillowanymi i smażonymi mięsami,
- serami,
- warzywami gotowanymi i surowymi,
- surowymi rybami.
Smakosze, którzy uwielbiają smak najlepszego octu balsamicznego , tworzą różne smakowite dania z jego dodatkiem. Szczególnie popularne są risotto z mulami, sałatka z truskawkami i mozzarellą, kurczak w sosie balsamicznym czy też wołowina w occie balsamicznym z domowymi chipsami.
Wiele osób używa także octu balsamicznego jako marynaty do ryb przed pieczeniem. Wyśmienicie smakuje z pomidorkami koktajlowymi, grillowaną papryką i zapiekanymi marchewkami. Komponuje się też z polędwicą wołową, a nawet sushi.
Włoski ocet balsamiczny to nie tylko dodatek do potraw. Co ciekawe, idealnie się sprawdza jako składnik… domowych kosmetyków! Toniki do twarzy lub maseczki to doskonały sposób na zaskórniki, ponadto poprawia koloryt twarzy.

Gdzie zaopatrzyć się w najlepszy ocet balsamiczny?
Na rynku można znaleźć najlepszy ocet balsamiczny w sprawdzonych sklepach, które mają bardzo bogatą ofertę produktów włoskich. Tak jest w przypadku sklepu Smaki Południa F.H.U., który dysponuje różnymi odmianami octu balsamicznego. W tym najstarszą i najbardziej pożądaną odmianą tego produktu, prosto z Modeny.
W ofercie znajdują się także kremy balsamiczne oraz perły balsamiczne bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego. Są to w 100% naturalne produkty, co jest gwarancją zdrowia i jeszcze wyśmienitszego smaku. Możliwy jest też zakup najlepszych octów balsamicznych z dodatkiem np. granatu, a nawet o smaku BBQ.
Ocet balsamiczny to pierwszorzędny produkt włoski. Każdy, kto ceni wyrafinowany smak Południa, powinien ich spróbować – i uraczyć nimi gości.