Blog
Rodzaje trufli włoskich – porównanie
Czarna perła, diament do gotowania, klejnot biednych ziem… trufle przez wieki otrzymywały wiele nazw, a to za sprawą unikatowych właściwości. Te niepozorne grzyby zawojowały podniebieniami wielu smakoszy na całym świecie, od europejskich i azjatyckich państw, po...
Włoska oliwa extra Vergine – jak rozpoznać dobrej jakości oliwę
Oliwa jest stara jak świat – i nie jest to przesadą. Opisywały ją najstarsze alfabety. Wśród takich słów jak alef- bydło czy beta -dom, królowało zai – oliwa. Większość ludów przypisywała jej boskie właściwości. Starożytny Egipcjanin powiedziałby nam dzisiaj, że ten...
Włoska kawa
Prawdziwa włoska kawa parzona o poranku potrafi zachwycić swoim aromatem każdego krytyka smaku. Kawa bez wątpienia jest filarem kultury Włoch. Już od XVI wieku była eksportowana na Wschód. Dzięki czemu jest tak popularnym rarytasem na całym świecie. Obecnie na...
Włoskie trufle – wszystko co musisz wiedzieć
Włoskie trufle są rodzajem grzybów lub , które rosną pod powierzchnią gleby, zwykle blisko korzeni drzew. We Włoszech jest około 30 różnych rodzajów trufli, ale tylko garstka jest jadalna. Trufle cena Ceny włoskich trufli mogą się znacznie różnić w zależności od...
Molise – od morza do gór
Molise to niewielki wyżynno-górzysty region w centralnych Włoszech, przez który przebiegają Apeniny. Bogaty w źródła wody. Graniczy z takimi regionami jak Kampania, Lacjum i Abruzja, z którą do 1963 roku Molise tworzyło jeden region. Abruzja i Molise oddzielają Włochy...
Abruzja – szafran i winogrona.
Abruzja to zielony, najbardziej górzysty region leżący w centralnych Włoszech, nad Morzem Adriatyckim. Graniczy z regionami Marche, Lacjum i Molise. Do roku 1963 razem z Molise tworzył jeden region, który łączył północ z południem Włoch. Abruzja zachwyca zarówno...
Lacjum – serce dawnego imperium
Jest regionem położonym w środkowych Włoszech między Apeninami a Morzem Tyrreńskim. Graniczy z regionami : Toskania, Umbria, Marche, Abruzja, Molise i Kampania. Stolicą i zarazem największym miastem jest Rzym. Lacjum jest uważane za kolebkę państwa rzymskiego. Kuchnia...
Jadalne kasztany
W Polsce jadalne kasztany możemy zobaczyć głównie w ogrodach botanicznych, nasz klimat nie służy bowiem tym drzewom. Kasztanowce kasztanów jadalnych lubią ciepło, dlatego najczęściej rosną w Basenie Morza Śródziemnego. Tam potrafią żyć kilka tysięcy lat i urosnąć do...
Zioła w kuchni włoskiej
Zioła w kuchni włoskiej odgrywają bardzo ważną rolę. Bez nich ta kuchnia nie byłaby tak wspaniała. Hodowane są w doniczkach, ogródkach lub na balkonie. Nadają smak każdej potrawie. Wśród ziół popularnie stosowanych we Włoszech największą rolę odgrywają: bazylia,...
Smaki Południa F.H.U.
Sebastian Zawadzki
Adres
ul. Belgradzka 8/4,
02-793 Warszawa.
Telefon
(+48) 603 508 939
sklep@delikatesywloskie.pl