Majowe grillowanie jest tak silnie wpisane w naszą tradycję narodową, jak jedzenie indyka w Święto Dziękczynienia w Stanach. Kiełbaska i karkówka to oczywiście tzw basic, ale co niektórzy idą dużo dalej : pieczarki zawijane w boczuś, kiszka ziemniaczana, kieszonki wypełnione warzywami dla wegetarian….. próbowaliśmy nawet grillowanego ananasa. Co dom to obyczaj. Chcę Wam dziś pokazać kilka pomysłów z kuchni włoskiej, dzięki którym zaskoczycie grillowych współbiesiadników a kto wie…. być może zostaniecie okrzyknięci mistrzem kulinarnych objawień. A więc poznajcie nasze propozycje na przekąski na grilla po włosku. Na początek sprawdzone klasyki :
BRUSCHETTA ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI
Klasyka włoskich Antipasti. Sekret tkwi w tym, żeby wybrać możliwie najlepszej jakości pomidory. My preferujemy odmiany datterini- są jędrne, i słodkie.
Jak zrobić najlepszą bruschettę?
Wystarczy że pokrojone ukośnie kawałki bagietki zgrillujesz do zrumienienia. Obranym ząbkiem czosnku posmaruj jeszcze ciepłą grzankę. Pokrojone w niezbyt drobną kostkę pomidory wymieszane ze świeżą bazylią, solą, pieprzem i oliwą wyłóż na grzanki i gotowe. Bruschetta ze świeżym pomidorem zawsze się sprawdza, doskonale pasuje do grillowanych mięs, jest lekka i szybka w przygotowaniu.
Jeśli nie dysponujesz dobrymi świeżymi pomidorkami, możesz użyć ulubionej pasty warzywnej np z pieczonej papryki. Sprawdzi się również tapenada, czyli krem z czarnych oliwek, albo pate z karczocha z dodatkiem na przykład trufli. Zainspirowani ? To idziemy dalej.

KALABRYJSKIE CROSTINI
To danie jest równie łatwe w przygotowaniu, co pyszne. Pochodzi z Kalabrii a jego głównym składnikiem jest nduja, czyli zmielona pikantna kiełbasa salami. Oryginalnie dodaje się też sera scarmozza, ale my zastąpimy go oscypkiem.

Składniki na 8 grzanek :
- 8 kromek bagietki lub chleba tostowego
- 1 mały słoiczek (90g) nduji
- 150 g sosu pomidorowego
- 150 g wędzonego oscypka
- 5 listków bazylii
- 30 g oliwy z oliwek
- sól
Oliwę wylej na patelnię, dodaj sos pomidorowy , podgrzej chwilę i dodaj rozdrobnioną nduję. Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy sos stanie się gładki i aksamitny. Dodaj porwane listki bazylii i dopraw solą jeśli jest konieczność (nduja sama w sobie jest dość słona i pikantna). Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pieczywo podgrzej z jednej strony, obróć, na każdą kromkę wyłóż porcję sosu, posyp serem i poczekaj chwilę, aż ser się delikatnie rozpuści. Jeśli zostanie Ci jeszcze trochę sosu, możesz go użyć do ugotowanego makaronu. Takie danie, posypane parmezanem smakuje wyśmienicie i nic się nie marnuje.
GRILLOWANE SZPARAGI Z TRUFLOWYM MASŁEM
Do grillowania wybieramy zielone szparagi, głównie dlatego, że nie trzeba ich jakoś szczególnie obierać . Warzywa myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce łodyg. Posypujemy solą i pieprzem i układamy na tacce do grillowania. Opiekamy kilka minut pod koniec smarując je delikatnie masłem truflowym.

Zostając jeszcze przy daniach wegetariańskich, może dacie się namówić na :
GRILLOWANE BOCZNIAKI Z TRUFLOWYM AKCENTEM

Kilka sztuk dorodnych boczniaków umyj i osusz na papierowym ręczniku i przekrój na pól/ względnie ćwiartki. Ułóż na tacce do grillowania, lub ruszcie grillowym. Po kilku minutach obróć tak, aby grzyby równolegle się przyrumieniły. W czasie kiedy boczniaki się grillują, pokrój drobno pęczek natki pietruszki, wymieszaj z oliwą truflową i posyp solą oraz pieprzem (możesz dodać rozdrobniony ząbek czosnku, ale wtedy aromat trufli będzie mniej wyczuwalny) . Zrumienione grzyby zdejmij z grilla, i delikatnie wymieszaj z masą pietruszkową. Równolegle z boczniakami możesz na grillu opiekać grzanki i podać je z nimi lekko posmarowane ząbkiem czosnku.
PRZEKĄSKI NA GRILLA W WERSJI GOTOWEJ DO SPOŻYCIA
Doskonałe na grillowe biesiadowanie będą również nasze sardyńskie chlebki, które nie potrzebują żadnych dodatków, żeby zadowolić najbardziej wybredne podniebienia.
Proponujemy także, jako sprawdzone „gotowce” różnego rodzaju oliwki, marynowane warzywa jak: serca karczochów, czy suszone pomidory w zalewie. Doskonałe będą też marynowane cebulki. Te w balsamico są super:) Jeśli macie ochotę na jeszcze więcej, zajrzyjcie do zakładki z przekąskami, być może znajdziecie jeszcze jakieś inspiracje.
No i oczywiście nie możemy nie wspomnieć o naszych sosach od Cosi Come. Delikatne ketchupy bez konserwantów z czerwonych albo żółtych pomidorków.
A do picia…
Zimna łomżunia, czerwone wino, czy wymyślne drinki? Mamy kilka propozycji tych ostatnich. Oczywiście we włoskim stylu.
AMERICANO
Składniki:
- 40 ml czerwonego wermutu
- 40 ml aperitif np Negroni
- 50 ml chinotto
- lód
W wysokiej szklance z kostkami lodu wymieszać wszystkie składniki drinka i gotowe.


LEMON SMASH
Składniki:
- 100 ml limonaty
- 40 ml rumu
- 2 łyżeczki cukru
- 5 świeżych listków mięty
- plasterek cytryny
W wysokiej szklance lub dużym kieliszku wymieszać połowę ilości limonaty, cukier i miętę. Dodać rum i pozostałą limonatę, delikatnie wymieszać i podawać wrzucając jeszcze kilka kostek lodu.